In Amsterdam opende PostNL maandag voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal. Volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen zette de zwakker dan verwachte start van het jaar door in het tweede kwartaal. Ze verwacht dat PostNL uiterlijk in het vierde kwartaal een beslissing neemt over het verdere verloop van de reorganisatie, die in april werd stilgelegd. Het bedrijf liet daarnaast weten dat het resultaat in 2012 aan de onderkant van de prognose zal uitkomen.

Medisch toeleverancier Arseus zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar met 15 procent toenemen. Topman Ger van Jeveren sprak van ,,overtuigende resultaten” waarbij alle onderdelen autonome groei behaalden.

ASML

ASML liet zondag weten dat het Taiwanese chipbedrijf TSMC voor 838 miljoen euro een aandelenbelang van 5 procent neemt in het Nederlandse chipmachineconcern. Ook wordt TSMC partner van ASML bij zijn ontwikkelingsprogramma voor nieuwe generatie chiptechnologieën.

In het Verre Oosten lieten de beurzen maandag stevige winsten zien. De stemming werd gesteund door het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport van vrijdag en sterke kwartaalcijfers van de Japanse automaker Toyota. In Tokio eindigde de Nikkei 2 procent hoger.

Euforie

De beurzen in Europa en de Verenigde Staten gingen vrijdag met sterke koerswinsten het weekeinde in. De euforie was te danken aan de hoop dat de Europese Centrale Bank (ECB) spoedig met nieuwe maatregelen zal komen om de eurocrisis te bedwingen en aan de goede cijfers over de Amerikaanse banenmarkt en dienstensector.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 2,6 procent op 330,43 punten. De MidKap ging 2,1 procent omhoog tot 501,75 punten. In Frankfurt en Parijs liepen de winsten op tot 4,4 procent. Londen noteerde een plus van 2,2 procent. In Madrid en Milaan klommen de beurzen 6 en 6,3 procent.

Euro

Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 1,7 procent hoger op 13.096,17 punten en de brede S&P 500 steeg 1,9 procent tot 1390,99 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom 2 procent tot 2967,90 punten.

De euro was maandag voorbeurs 1,2380 dollar waard, tegen 1,2368 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 91,23 dollar per vat en Brentolie zakte 0,1 procent tot 108,88 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl